فهرست مطالب

روانشناسی شناختی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1399)

نشریه روانشناسی شناختی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمین احسانی*، ایمان الله بیگدلی، حسین کارشکی صفحات 1-16

    رهیافت های یکپارچه در علوم شناختی می کوشند بین سازه های مختلف در نظریه های گوناگون ارتباط برقرار کنند و آن ها را در یک چهارچوب مفهومی مشترک بازتفسیر کنند. در این پژوهش با استفاده از مفهوم سطوح پردازشی، چهارچوب یکپارچه ای جهت تفسیر نظام مند نتایج به دست آمده از آزمون های شناختی پیشنهاد و ارزیابی شده است. برای برقراری ارتباط بین پردازش سطح معنایی با دیگر سطوح، ابتدا سطوح پردازشی شناخت بر اساس حجم اطلاعاتی که از محرک بازنمایی و پردازش می کنند به سه دسته ویژگی محور، معنایی و مفهومی تقسیم شده اند و سطح پردازشی معنایی، ارتباط دهنده ی سطح پردازشی ویژگی-محور و سطح پردازشی مفهومی در نظر گرفته شده است. برای ارزیابی کمی ساختار این مدل، 207 شرکت کننده با اختلال در پردازش محرک های هیجانی از کلینیک های روان شناختی شهرستان مشهد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. چگونگی کارکرد شبکه شناختی شرکت کنندگان به وسیله پرسشنامه افسردگی بک، آزمون فاصله معنایی، آزمون روانی تولید کلام و آزمون های رایانه ای جستجوی نقطه هدف، استروپ، آزمون تداعی ضمنی  و مرتب سازی کارت های ویسکانسین سنجیده شد. در مدل پژوهش، پرسشنامه و آزمون های اجرا شده به عنوان متغیر پیش بینی کننده و سطوح سه گانه پردازشی به عنوان متغیر های میانجی سازمان دهی شدند و داده های پژوهش از طریق مدل معادله ساختاری و با رویکردی اکتشافی تحلیل گردید. بهترین مدل برازش شده، تقسیم بندی سه سطحی داده های پژوهش را تایید کرد و در این مدل ضریب مسیر ارتباط مراحل معنایی و مفهومی پردازش 4/0 بدست آمد. این نتایج پیشنهاد می کنند که پردازش شناختی ویژگی محور، معنایی و مفهومی با مکانیزم های متفاوتی انجام می شوند و آزمون های شناختی برای ارزیابی کارکرد های شناختی در هر سطح با توجه به حجم اطلاعاتی محرک های استفاده شده، باید با آزمون های انجام شده در همان سطح مقایسه شود. در مطالعات پیشین ارتباط بین نمره آزمون تولید کلام و شدت نشانگان افسردگی بک اغلب بحث برانگیز بوده است. با بکارگیری مفهوم سطوح پردازش، درباره ارتباط این دو متغیر و دلایل متفاوت بودن نتایج مطالعات قبلی بحث شده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی شناختی، شبکه معنایی، مدل معادلات ساختاری
  • حمیده ایرانمنش، علیرضا صابری کاخکی*، حمیدرضا طاهری، چارلز اچ. شی، مسعود فضیلت پور صفحات 17-32

    خواب در تحکیم حافظه افراد بزرگسال موثر است، اما تحکیم وابسته به خواب در کودکان همانند بزرگسالان به خوبی مشخص نشده است. بنابراین، هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیر خواب در تحکیم حافظه حرکتی کودکان بوده است. شرکت کنندگان شامل 32 کودک پسر داوطلب 10تا12سال شهر کرمان که معیارهای ورود به تحقیق را دارا بودند. از تکلیف زمان واکنش زنجیره ای به منظور سنجش حافظه ضمنی کودکان استفاده گردید. شرکت کنندگان شامل دو گروه خواب ((1±) 8 شب و (1±)8  صبح) و بیداری((1±) 8 صبح و (1±)8  شب) بودند که پنج بلوک 90 کوششی را در جلسه اکتساب انجام دادند. در فواصل12ساعت تمامی گروه ها آزمون های یادداری (تحکیم) و انتقال را انجام دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مختلط 2×2 و 2×4 استفاده گردید. نتایج آزمون یادداری و انتقال نشان دادند که زمان واکنش در دو بلوک تفاوت معنی داری داشته است(05/0>P). اما اثر تعاملی بلوک و گروه تفاوت معنی دار نداشته است(05/0 P ≥). این امر حاکی از آن است که تحکیم حافظه حرکتی در گروه های خواب و بیداری کودکان شکل گرفت، اما وابسته به خواب نبوده است. یافته ها نشان دادند که ارتقاء و پیشرفت در عملکرد مهارت صرفا بر اثر تمرین و در طول جلسات تمرین به دست نمی آید؛ بلکه بعد از یادگیری مهارت و در دوره خاموش، با گذر زمان حافظه مربوط به مهارت یادگرفته شده، ارتقاء و تحکیم می یابد. بنابراین، خواب عامل ضروری در توسعه یادگیری خاموش و انتقال یادگیری تکلیف توالی دار حرکتی پنهان کودکان نمی باشد.

    کلیدواژگان: تحکیم، حافظه حرکتی، خواب، کودکان
  • محسن سعیدمنش، مهدیه عزیزی*، زهرا همتیان صفحات 33-45

    اختلال اضطراب فراگیر یکی از اختلالات شایع درمیان کودکان است که معمولا همراه با اختلالات دیگر مشاهده می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه سوگیری توجه و ذهن آگاهی بر توجه، بازداری و کنترل هیجانی کودکان دارای اختلال اضطراب فراگیر بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از: کودکان دارای اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی منطقه 20 تهران و نمونه عبارت بود از: 30 نفر از این کودکان که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه تحت برنامه تلفیقی اصلاح سوگیری توجه و ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. والدین همه شرکت کنندگان آزمون کارکردهای اجرایی بریف را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تجزیه و تحلیل کوواریانس چندمتغیره) مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد برنامه اصلاح سوگیری توجه و ذهن آگاهی بر میزان توجه، بازداری و کنترل هیجان) کودکان دارای اختلال اضطراب فراگیر تاثیر دارد (001/0p<). با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت درمان تلفیقی اصلاح سوگیری توجه و ذهن آگاهی باعث بهبود کارکردهای اجرایی در کودکان دارای اضطراب فراگیر می شود و می توان از این درمان در مداخلات بالینی سود جست.

    کلیدواژگان: سوگیری توجه، ذهن آگاهی، کارکردهای اجرایی، اضطراب فراگیر
  • سپیده فلاحیه، مریم فاتحی زاده*، احمد عابدی، مسعود دیاریان صفحات 46-57

    تلاش مداوم برای برآورده نمودن انتظارات دیگران یا انتظار از خود می تواند بسیار استرس زا باشد و عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک، بر استرس ناشی از انتظارات تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه هشتم مدارس استعدادهای درخشان شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-99 است که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. تعداد 30 دانش آموز که بر اساس پرسشنامه استرس ناشی از انتظارات تحصیلی (AESI) سطح بالایی از استرس داشتند گزینش و در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 50 دقیقه ای (هفته ای دوجلسه) مداخله گروهی دریافت نمود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نرم افزار 23 SPSS صورت گرفت. یافته ها نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل به لحاظ خرده مقیاس های انتظار از خود و انتظار از دیگران و مقیاس کل، تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج امیدوارکننده تاثیر مداخله مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک، در کاهش استرس ناشی از انتظارات تحصیلی در دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان، پیشنهاد می شود از این مداخله به منظور کاهش استرس در دانش آموزان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تغییر ذهنیت دوئیک، استرس ناشی از انتظارات تحصیلی، مدارس استعدادهای درخشان
  • بابک ساسانی*، سهیل معظمی گودرزی، حسین ابراهیمی مقدم صفحات 58-69

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر میزان وسوسه سوءمصرف مواد مخدر در مردان بزرگسال مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد در شهر صفادشت بود. برای رسیدن به این هدف، از جامعه ای آماری که همه مردان بزرگسال مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد در مرکز اخوان واقع در شهر صفادشت را دربرمی گرفت، استفاده شد. طرح تحقیقی به صورت تجربی، پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه گواه و یک گروه آزمایش و حجم نمونه بالغ بر 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس انجام شد. تعداد جلسات برگزارشده 10 جلسه و هر هفته یک بار در مرکز مورد نظر بود. در این پژوهش از پرسشنامه سنجش وسوسه مواد و همچنین تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر روی گروه نمونه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میانگین وسوسه به سوءمصرف مواد مخدر مردان بزرگسال مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری (01/0p>) وجود دارد؛ یعنی با حذف تاثیر نمرات پیش آزمون بین میانگین تعدیل شده وسوسه به سوءمصرف مواد مخدر برحسب گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج، به نظر می رسد که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز می تواند موجب کاهش نشانه های ولع مصرف، افراد مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر گرد؛. لذا، به متخصصان حوزه اعتیاد پیشنهاد می شود که از روش تحریک الکتریکی فراجمجمه ای به عنوان یک روش مداخله در درمان این افراد بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی، فراجمجمه ای، وسوسه، سوءمصرف مواد مخدر
  • فاطمه رئیسی*، مریم مقدسین صفحات 70-87

    زمان، مفهومی انتزاعی است که با استعاره های مفهومی یا شناختی قابل درک است. تاکنون در زبان فارسی، پرسشنامه ای استعاری مبتنی بر تحلیل شناختی- پیکره ای ساخته نشده است که بتوان از طریق آن درک استعاری حوزه های مبدا زمان را با نگاشت های گوناگون بررسی کرد. ازاین رو، هدف این مطالعه طراحی، ساخت و بررسی ویژ گی های روان سنجی پرسشنامه الگوی ادراک زمان به صورت استعاری، مبتنی بر تحلیل شناختی- پیکره ای است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی و مطالعات روان سنجی است. برای تحلیل شناختی- پیکره ای، ابتدا به صورت هدفمند، 28 متن معاصر انتخاب گردید؛ سپس 405 عبارت استعاری زمان در 18 نگاشت یا ارتباط استعاری استخراج شد که پرکاربردترین حوزه های مبدا ادراک زمان عبارت بودند از شیء، ماده، مسیر و مکان. بر این اساس، پرسشنامه ای با 41 سوال، به شیوه مقیاس پاسخ دهی لیکرت ساخته شد. هشت متخصص زبان شناسی شناختی و دو متخصص روان سنجی  سوالات پرسشنامه را بررسی کردند. پس از حذف سوالات نامناسب، سایر سوالات اصلاح یا جایگزین سوالات حذف شده شدند و در پایان، شاخص روایی محتوای سی سوال باقی مانده محاسبه شد. سرانجام، پرسشنامه توسط 150 فارسی زبان (با مدرک تحصیلی کارشناسی به بالا) که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند، تکمیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد پرسشنامه مذکور با روش ضریب آلفای کرونباخ از اعتبار مطلوبی برای کل پرسشنامه و عامل ها برخوردار است. همچنین، نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه الگوی ادراک زمان به صورت استعاری، از سه عامل ماده، مکان و شیء تشکیل شده که جمعا 12/37 درصد از واریانس کل عامل ها را تبیین می کند. در نتیجه، پرسشنامه الگوی ادراک زمان به صورت استعاری برای فارسی زبانان از روایی و اعتبار خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، پرسشنامه ادراک زمان به صورت استعاری، تحلیل شناختی- پیکره ای، فارسی زبان
  • علی اکبر شریفی، نعیمه محب*، رضا عبدی، شعله لیوارجانی صفحات 88-103

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر تروما در کاهش میزان حساسیت سیستم های مغزی رفتاری و اجتناب تجربه ای در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری جانبازان اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر مرند بود. سی نفر از جانبازان مرد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر مرد) و کنترل (15 نفر مرد) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه بالینی ساختاریافته، پرسشنامه فهرست ارزیابی اختلال استرس پس از سانحه (نسخه نظامی)، پذیرش و عمل نسخه دوم و مقیاس سیستم های مغزی رفتاری گردآوری شد. برای گروه آزمایش، رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر تروما طی 12 جلسه 90دقیقه ای در هر هفته اجرا شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و تجزیه و تحلیل کواریانس چندمتغیری در نرم افزار آماری SPSS-20 انجام گرفت. نتایج نشان داد که میانگین نمرات گروه آزمایش برای متغیر سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال سازی رفتاری و اجتناب تجربی به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود (001/0>P). با توجه به نتایج حاصل رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر تروما در کاهش حساسیت سیستم های مغزی رفتاری و اجتناب تجربی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه تاثیر دارد؛ بنابراین طراحی و اجرای مداخلات مبتنی بر این درمان‎ می تواند در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ضروری باشد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر تروما، سیستم های مغزی رفتاری، اجتناب تجربی، اختلال استرس پس از سانحه، جانبازان
|
  • Armin Ehsani*, Imanollah Bigdeli, Hussein Kareshki Pages 1-16

    Integrated approaches try to connect different constructs in different theories and reinterpret them using a common conceptual framework. In this research, using the concept of processing levels, an integrated, three-level model of the cognitive systems has been proposed. In order to build an integrative framework for systematic interpretation of cognitive tests results, processing levels are divided into three categories of Feature-Oriented, Semantic and Conceptual Level. Since nervous system picks stimuli based on their features, processing levels in this framework is categorized based on the volume of stimulichr('39')s information, while Semantic network relates Feature-Oriented and Self-Oriented levels. To assessment the model quantitatively, 207 participants with impaired valance system from psychological clinics in Mashhad were selected by available sampling method. Participantschr('39') cognitive function was measured by The Beck Depression Inventory II, Semantic Distance Test, Verbal Fluency Test, Dot Probe Test, Stroop Test, Implicit Association Test and Wisconsin Card Sorting Test. Tets scores were organized as predictive variables, and the three processing levels were considered as mediating variables. The modelchr('39')s structure was analyzed through Structural Equation Model method with an exploratory approach. The best fitted model of data confirmed the three-level division of the research data. In this model, the path coefficient between semantic and conceptual constructions obtained 0.4. These results suggest that Feature-Oriented, Semantic, and Conceptual levels of cognition are differently processed, and cognitive tests results could be compared just in similar level according to the information volume of stimuli used. In previous studies, the relationship between Verbal Fluency test scores and the severity of Beck depressive score has often been controversial. Using the concept of processing levels, the relationship between these two variables have been reinterpreted.

    Keywords: Cognitive Modeling, Semantic Networks, Structural Equation Model
  • Hamideh Iranmanesh, Alireza Saberi Kakhki*, Hamidreza Taheri, Charles H. Shea, Masoud Fazilat Pour Pages 17-32

    Sleep has been shown to have an impact on the consolidation of motor memory in adults. However, sleep-dependent consolidation is not well-specified among children compared with adults. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of sleep on childrenchr('39')s motor memory consolidation. The participants were 32 voluntary boys aging from 10 to 12 years old from Kerman, which had the necessary qualifications for entering the study. Serial Reaction Time Task was used to determine the implicit memory in children. The participants were allocated into a sleep group (8±1pm and 8±1am) and a wake group (8±1am and 8±1pm). Each group underwent five training blocks consisiting of 90 trails in each block in the acquisition phase. The retention (consolidation) and transfer tests were administered 12 hours after the acquisition phase in both groups. For analyzing data 2×2 and 4×2 Mixed ANOVA tests were used. The results in the retention and transfer tests showed that the reaction time was significantly different in two blocks (P > 0.05), but the effect of group and block interaction was not significant (P ≥ 0.05). The results also indicated that motor memory consolidation occurred in sleep and wake groups, however, it was not sleep-dependent. The findings revealed that children‘s performance was improved and enhanced not only through the training sessions, but after the learning phase in the offline period. In addition, the memory associated with a learned skill enhanced over time. It can be concluded that sleep was not the essential factor in the enhancement of offline learning and the transfer of sequential implicit motor task among children.

    Keywords: Consolidation, Motor memory, Sleep, Children
  • Mohsen Saeedmanesh, Mahdiyeh Azizi*, Zahra Hematian Pages 33-45

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness and the attention bias program on attention, inhibition and emotional regulation among children with generalised anxiety disorder. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design. The population of this study consisted of 30 children with generalised anxiety disorder referred to psychiatric clinics in Tehranchr('39')s 20th district selected by the available sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group underwent an integrated program of attention correction and mindfulness for 8 sessions and the control group did not receive any intervention. In addition, parents of all participants completed the brief executive functions test at pre-test and post-test. Data were statistically analysed at two levels of descriptive (mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of covariance). The results of this study showed that the program of correcting attention bias and mindfulness had an effect on the amount of attention, inhibition and emotion control among children with generalised anxiety disorder (p < 0.001). According to the findings of this study, it could be concluded that the combination of the treatment of attention bias and mindfulness improves executive functions in children with generalized anxiety and can be used in clinical interventions.

    Keywords: Attention Bias, Mindfulness, Executive Functions, Generalized Anxiety Disorder
  • Sepideh Fallahiyeh, Maryam Fatehizade*, Ahmad Abedi, Masoud Dayarian Pages 46-57

    It is very stressful to constantly struggle to meet the expectations of others or those of one’s self, and it affects performance. The purpose of this study was to determine the effect of intervention based on Dweck’s mind set on academic expectations stress among gifted and talented school students. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of female students in the eighth grade of schools for gifted and talented students in Isfahan selected by a multi-stage random sampling method. Thirty students were selected by the Academic Expectations Stress Inventory (AESI) and were randomly assigned into a control group (n = 15) and an experimental group (n = 15). The experimental group received 8 sessions of 50 minutes as intervention. Data were analysed using MANCOVA in SPSS-23. There was a significant difference between experimental and control groups in terms of the expectations of self, expectations of others, and the total scale. According to the effectiveness of intervention based on Dweck’s mind set in the case of improving the academic expectations stress in gifted students, it could be suggested that this intervention would be useful for reducing stress among gifted students.

    Keywords: Dweck’s Mind Set, Academic Expectations Stress, Gifted, Talented School Students
  • Babak Sasani*, Soheil Moazami Goudarzi, Hosein Ebrahimi Moghadam Pages 58-69

    The aim of the present study was to evaluate the effect of Transcranial electrical stimulation (tES) on the rate of drug abuse temptation  among adult men with substance abuse disorder in Safadasht.To achieve this goal, a statistical population was used that included all adult men with substance abuse disorder in the Akhavan center located in Safadasht.The experimental research design is a pre-test post-test with a control group and an experimental group that the sample size of up to 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) is available using sampling method. The number of meeting held was 10 meeting and was held once a week in the center. In this study, a material temptation questionnaire as well as Transcranial electrical stimulation was performed on the sample group. Multivariate analysis of covariance was (Mancova) used for statistical analysis.  The findings showed that there is a significant difference between the mean of the temptation  of  drug abuse  in adult men with impaired drug abuse disorder (p>0.01);  Therefore, it could be concluded that there was a significant difference by eliminating the effect of pre-test scores between the propensity adjusted average of drug abuse according to group.  According to the results, it seems that Transcranial electrical stimulation of the brain can reduce the symptoms of cravings in people with drug abuse. Therefore, addiction specialists are recommended to use transcranial electrical stimulation as an intervention method in the treatment of these people.

    Keywords: Electric Stimulation, Transcranial, Drug Addiction, Temptation
  • Fatteme Raiisi*, Maryam Moghadasin Pages 70-87

    Time is an abstract concept that can be understood by conceptual or cognitive metaphors. A questionnaire based on dataset and qualitative analysis has not been designed in Persian yet to investigate the metaphorical perception of different source domains with various mappings. Therefore, the purpose of this study was to design, make and evaluate the psychometric characteristics of a time perception pattern as a metaphorical questionnaire based on cognitive dataset analysis among Persian speakers. The method of this study was descriptive and psychometric, and it was a survey type of research. For cognitive dataset analysis, a set of 28 contemporary Persian texts were first selected as a targeted sample and then 405 metaphorical expressions of time were extracted in 18 metaphorical mappings. It indicated source domains as object, matter, path and place, which are the most used time source domains. Based on cognitive dataset analysis, 41 questions with a Likert scale were made for the time perception pattern. The questions of this questionnaire were evaluated by 8 cognitive linguists and 2 psychometrics. Then, inappropriate questions were deleted and other questions were corrected or replaced, and at the end of the content, the validity index of the 30 remaining questions were calculated. This questionnaire was completed by 150 Persian speakers (with a bachelor’s degree and above) selected by at-reach sampling. The results showed that there was a reliability coefficient by using Cronbach’s alpha for the whole questionnaire and its components. Moreover, the results of factor analysis indicated that there were three factors of matter, place and object, which explained 37.12 % of the total variance. As a result, the time perception pattern as a metaphorical questionnaire is a valid and reliable instrument in the case of Persian speakers.

    Keywords: Psychometric characteristics, Time metaphorical pattern, Cognitive- Corpus Analysis, Farsi speaking speakers
  • Aliakbar Sharifi, Naeimeh Moheb*, Reza Abdi, Sholeh Livarjani Pages 88-103

    The purpose of the present study was to investigate effectiveness of trauma-focused cognitive-behavioral therapy on the reduction of brain-behavioral systems Sensitveness and experimental avoidance of veterans with PTSD. The current study is a semi-experimental one with pretest-posttest design with control group, The statistical population of this study included all Veterans in Marand in the year of 2019, among which 30 were selected as veterans with PTSD who referred to pouyameher Counseling and Psychological Services Center. Were selected through purposive sampling method and randomaly assigned to two groups of experimental and control. The data were collected using a posttrumatic stress disorder checklist (military version), Behavioural inhibition and behavioural activation system scales (BIS/BAS) and acceptance and action questionnaire-II (AAQ). Then, trauma-focused cognitive-behavioral therapy were performed for 12 sessions (90 minutes in per session) each week for the experimental group. Data were analyzed by SPSS 20 using multiple covariance analysis. After controlling the effects of pretest, the mean scores of behavioural inhibition and behavioural activation system and experiential avoidance were significantly higher in the experimental group than the control group (p<0.001). Training trauma-focused cognitive-behavioral therapy education can be effective reduces brain-behavioral systems and experiential avoidance of veterans with PTSD. Therefore, the design and implementation of intervention based on this treatments can be useful in educating and promoting mental health in veterans with PTSD.

    Keywords: Trauma-Focused Cognitive-Behavioral Therapy, Behavioural inhibition, behavioural activation Systems, Experiential Avoidance, Post-Traumatic Stress Disorder, Veterans